marija-rikic-logo

Marija Rikic Optimizacija za Pretrazivace Izrada Web Sajtova

Optimizacija za Pretrazivace

O optimizaciji za pretrazivace se uvek moze pisati jer je sirok pojam. Na pocetnoj stranici imate definiciju i kako da povecate saobracaj ka Vasem web sajtu.

Sledece je kako pretrazivaci vide vas web sajt?

Prvo da kazem da pretrazivaci imaju formule, algoritme (koji se menjaju s vremena na vreme) koji im pomazu da poredjaju rezultate. Takodje, pretrazivaci su u stalnoj potrazi za novim tj. svezim sadrzajem.

A sta to zapravo znaci? To znaci da je Vas web sajt statican (iako je dinamican :) ali ne mislim na izradu web sajta, nego na sadrzaj). Znaci, nov sadrzaj mozete dodavati na blogu, recimo jednom ili dvaputa nedeljne, osim ako se ne bavite necim gde mozete svaki dan pisati po jedan clanak. U mom primeru, policijske stanice, moze biti svakog dana po neko krivicno delo, koje se moze objaviti na blogu.

Gde se Vas web sajt rangira u pretrazivacu zavisi od vise stvari:

  • Koju rec ili reci ste izabrali na vasem web sajtu kao kljucne reci (koji su deo kôda, nevidljivog dela za posetioce web sajta, na neki nacin :) ).
  • Koliko web sajtova linkuje (upucuje) ka vasem web sajtu. Kakvi su to websajtovi tj. koji je njihov PR (page rank) web sajta tj. koju ocenu imaju, od 1 do 10. Na primer, bolje je da imate jedan web sajt sa PR 5 koji upucuje ka vama nego da imate 5 web sajtova koji imaju PR 1.
  • Koliko su popularni web sajtovi (koji linkuju ka Vama) tj. sta drugi ljude govore o njima, recimo preko drustevnih mreza.
  • Geografske lokacije. A tu dolaze one reci, kljucne reci, o gradu sa pocetne stranice.

Sta pretrazivaci najvise cene?

Pretrazivaci najvise cene unikatan (nemojte kopirati tekst) i relevantan sadrzaj zato sto im je posao da pronadju i prikazu najkorisnije stvari. Da bi promovisali vas web sajt morate stalno da pratite sta je to sto pretrazivaci vole i potrudite se da to primenite na vas web sajt.

Mariji Rikic Izrada Web Sajtova

Ja se bavim izradom tri vrste web sajtova. To su:

  • HTML5 - staticni web sajtovi,
  • Worpdress - dinamicni web sajtovi, i
  • Woocommerce - internet ili web prodavnice.

Koje su definicije, kao i prednosti i mane ovih web sajtova mozete pogledati na stranici Izrada Web Sajta i Internet Prodavnice.
Mozete pogledati Kalkulator Cena Izrade HTML Web Sajta ili Kalkulator Cena Izrade Worpdress Web Sajta.

marija-rikic-izrada-web-sajtova

Kako odluciti ko ce Vam napraviti web sajt?

Nekada SEO nije bio tako vazan pri pravljenju web sajtova, kao zadnjih nekoliko godina. Svako definise na svoj nacin sta ukljucuje osnovni SEO, a sta napredni. U svakom slucaju, sve vise je bitno da oni koji prave web sajtove (kreatori ili web developeri) poznaju osnove SEO. Ovde dolazimo do jos jedne bitne stvari, a to je, da znati osnove optmizacije za pretrazivace i primeniti ih, nije isto.
Jedan primer imate kod mene na blogu, u clanku Jeftin web sajt nije dobar. Drugi primer bi bio, neka agencija za izradu web sajtova ili za SEO ili neki kreator (freelancer=honorarac), kaze da daje osnovnu optimizaciju za pretrazivac, a njegov klijent je zapravo nema. Cak, ni ta agencija ili kreator, nisu optmizovale svoje web sajtove za pretrazivac.

Da li izabrati agenciju ili kreatora?

Procitajte clanak na blogu.

Na koje nacine pravim web sajtove?

Ja pravim web sajtove rucno koliko god je to moguce. A sta to znaci?

Kod dinamicnog web sajta, koristim platformu Wordpress. Kod internet prodavnice koristim dodatak Woocommerce, koji je baziran na Wordpress-u. Za obe vrste web sajta koristim dodatke (en. plugins) koji su neophodni za funkcionisanje web sajta. Sve ostalo radim rucno tj. kroz kôd. Na ovaj nacin svaki web sajt je prica za sebe. Svaki klijent ima svoje boje i funkcionalnosti koje su im potrebne.

Kod staticnog web sajta koristim HTML5, CSS i JavaScript. HTML5 je jezik za oznacavanje koji se koristi za strukturiranje i predstavljanje sadrzaja na internetu (www). Broj 5 oznacava verziju HTML-a. CSS je skup stilova koji opisuju kako se HTML elementi prikazuju na ekranu. JavaScript je skriptni jezik koji se koristi kako bi web stranice bile interaktivne. Na primer, sa HTML elementima sagradite kucu, sa CSS-om obojite vrata u plavo, a prozore u zeleno, a s JavaScript-om napravite da se vrata ili prozori otvaraju kada se uhvatitie za kvaku. Drugim recima, HTML se koristi za definisanje odlomaka, naslova i tabela, kao i dodavanje slika i videa na web stranicu. Sa CSS-om odredjuje se boja pozadine i slova, kao i postavljanje teksta u vise kolona. JavaScript moze da izracuna i proveri podatke i da animira slike. Naravno ovo su samo neke od stvari koje oni mogu da naprave.

Beograd u Novom Beogradu

Jedan suncan dan.

marija-rikic

Prethodni poslovi

Pocela sam da pravim web sajtove u 2015. Pre toga sam radila u Agenciji za nekretnine, 7+ godina, kao web administrator i stekla sam iskustvo u internet marketingu, pravljenju banera, kao i pripremi, postavljanju i odrzavanju blogova. Takodje, radila sam sa Access bazama podataka.
2019. zavrsila sam kurs za Web Dizajn u skoli racunara "Softline".
2018. zavrsila sam kurs za poslovnog sekretara u obrazovnom centru "Akademija" iz Cacka, u Beogradu.
2010. zavrsila sam kurs na IT Akademiji u Beogradu i dobila sertifikat iz PHP Web Development-a.
2006. zavrsila sam kurs u skoli racunara Print 93, Web Dizajn.

Vestine:

HTML i HTML5, Wordpress, Woocommerce, SEO, blog, photoshop, GIMP, Google Docs, web marketing, typing.

HTML5

94%

Wordpress

87%

Woocommerce

73%

SEO

87%

BLOG

91%

TYPING

92%

Google Docs

70%

Hand Drawing

89%

Cooking :)

100%

Vozila koja volim

Volim vozila hitnih sluzbi kao sto su policija, vatrogasci i hitna pomoc. Vise o vozilima koja mi se svidjaju mozete videti na stranici Vehicles I Like.

traffic-police

VOZILA KOJA VOLIM

Crtanje olovkom

U svoje (retko) slobodno vreme volim crtati olovkom. ViSe o crtezima mozete vieti na stranici Hand Drawings.

cats

CRTANJE OLOVKOM

Photoshop

Da zavrsim crteze koristim Photoshop. Vise o koriscenju Photoshopa mozete videti na stranici Photoshop.

motorcycle

PHOTOSHOP

KTM 990 Adventure

Image by Petar Rikic via Petar Rikic Oko Svijeta.
This image is neither created nor endorsed by Petar Rikic in any way. Petar Rikic do not endorse me and/or my use of the work in any way.

petar-rikic-motorcycle-01