marija-rikic-logo

Cesto Postavljanja Pitanja za Izradu Web Sajta

Kada se radi redizajn web sajta? Da li dobijate novac nazad ako se predomislite u vezi izrade web sajta ili internet prodavnice? Koju SEO optimizaciju dobijate pri izradi web sajta ili internet prodavnice? Sta su "medija materijali"? Sta je responsive web sajt?

Pitanja i Odgovori o Izradi Web Sajta

Ovo su neka cesto postavljana pitanja za izradu web sajta i internet prodavnice.

Ako vec imate web sajt, a iz odredjenih razloga zelite nov web sajt ili Vam je potreban drugaciji web sajt, onda se radi redizjn.
Da se razumemo - po tudjem kodu ne kopam ni pod tackom razno. Zasto? Zato sto ako je jedan web sajt u osnovi napravljen lose, optimizovati ga za pretrazivace je nemoguca misija. Na primer, ako imate internet prodavnicu koja je napravljena pomocu vizuelnog editora (en. page builder), ne postoji pristup kodu koji se moze izmeniti. Takodje, sa vizuelnim editorom (jednim ili dva), dobijate na hiljade redova koda koji usporavaju vasu internet prodavnicu, znacajno.
Ja ne koristim vizuelne editore u izradi Wordpress web sajtova i Woocommerce internet prodavnica. Zasto je to tako mozete procitati u clanku - Zasto ne treba da koristite page builder-e?

Prvo da kazem sta je pojam "medija materijal". Pod "medija materijalom" se podrazumevaju: slike, tekst i video sadrzaj.

Postoje tri nacina na koji mozete pribaviti "medija materijal":

 • Prvi nacin je besplatan, ali koji cesto podrazumeva povratni link sa Vaseg web sajta ka autoru odredjenog "medija materijala", kao znak zahvalnosti. Niste u obavezi da to uradite, ali bi bilo lepo.
 • Drugi nacin je baziran na autorskim pravima. Dozvolu autora mozete ostvariti putem pismene saglasnosti ili u vidu povratnog linka sa Vaseg web sajta ka autoru, zavisno od vrste licence koja je postavljena za odredjeni "medija materijal". Ovde morate s vremena na vreme da proveravate da li je link ka kome vi linkujete, ispravan. Primer imate pri dnu ove stranice (tekst je na engleskom jeziku).
 • Treci nacin je da "medija materijal" kupite na nekom web sajtu.
Koriscenje tudjih tekstova nije dobro za SEO jer se smatra plagijatom. Ponekad, mozete upotrebiti neciji tekst na Vasem web sajtu, ali obavezno morate staviti izvor sa linkom ka tom sadrzaju.

Ne. Ja se ne bavim proverom autorskih prava za "medija materijal" koji mi posaljete. Tako da, ne snosim odgovornost za postavljene "medija materijale" na Vas web sajt.

Vremenski rok za dostavljanje celokupnog materijala za izradu web sajta ili internet prodavnice u idealnom slucaju je 12 (dvanaest) dana od potpisivanja Ugovora. U tom roku bice ispostovan datum zavrsetka web sajta ili internet prodavnice. Maksimalni rok za dostavu je 60 (sezdeset) dana. Nakon tog perioda, smatracu da niste zainteresovani za izradu web sajta ili internet prodavnice. Ako prodje vise od 12 a manje od 60 dana za dostavu materijala, izrada web sajta ili internet prodavnice se stopira, u potpunosti, sve dok ne dostavite materijal. Kasnjenje u dostavi materijala povlaci sledece - ispadate iz rezervisanog termina za izradu web sajta ili internet prodavnice i cekate slobodan termin.

Ne. Ja Vam mogu dati smernice kako da sastavite tekst za Vas web sajt ili internet prodavnicu, da bi bio prilagodjen za pretrazivace.

Osnovna optimizacija slika podrazumeva:

 • isecanje slika (en. crop),
 • pravilno imenovanje,
 • kompresovanje, i
 • adekvatno oznacavanje slika u kodu.

Napredna opmtimizacija slika podrazumeva:

 • brisanje/dodavanje odredjenih elemenata sa slika
 • retusiranje
 • promena boja, kontrasta, osvetljenja i sl. slika
 • kombinovanje vise slika u jednu
Ove su neke stavke napredne opmtimizacije slika.

Pri svakoj izradi web sajta ili internet prodavnice ja radim osnovnu opmtimizaciju slika.

Vremenski rok za izradu web sajta ili internet prodavnice zavisi od tri stvari:

 • Prva stvar - zavisi koji tip web sajta Vam je potreban. Za izradu HTML5 web sajta je potrebno manje vremena nego za Wordpress web sajt. A za internet prodavnicu je potrebno vise vremena nego za Wordpress web sajt.
 • Druga stvar - svaki klijent ima svoje boje za web sajt ili internet prodavnicu. Ovo se naziva personalizacija web sajta ili internet prodavnice. Personalizacija se radi rucno (a ne upotrebom vizuelnih editora) za svaki web sajt ili internet prodavnicu. Takodje, svakom klijentu je potrebna drugacija funkcionalnost na web sajtu ili internet prodavnici, sto se takodje radi rucno (a ne nagomilavanjem dodataka).
 • Treca stvar - zavisi koliko klijenata ima pre Vas za izradu web sajta ili internet prodavnice.
Imajte na umu - ja sam jedna i ne mogu da se kloniram :) da bi izrada web sajta ili internet prodavnice bila kraca.

Ne. Ja sam web developer, a ne snadbevac usluga web hostinga. Iskreno, ne zanima me preprodaja web hostinga i domena. Mogu vam predloziti nekoliko hosting kompanija ako zelite, ali koju cete odabrati, na Vama je. Moj savet je da istrazite i na osnovu onoga sto zelite, sto vam je potrebno i sto mozete priustiti - donesete odluku, jer postoji mnogo mogucnosti.

Ne. Odrzavanje web sajtova je namenjeno samo web sajtovima koje ja napravim.

Prilagodljiv (en. responsive) web sajt ili internet prodavnica je web sajt koji je prilagodjen za prikazivanje na desktop racunaru, tabletu, mobilnom telefonu i slicno, u isto vreme. Najlakši nacin da proverite da li je vas web sajt prilagodljiv je da postavite kursor u donji desni ugao citaca (Chrome, Firefox) dok se ne pojavi dijagonalna strelica. Zatim kliknite levi taster misa i povucite prozor citaca ulevo. Na primer, ako vidite celu sliku ili celi sadrzaj na pocetnoj stranici, vas web sajt je prilagodzljiv. Ako vidite samo levu stranu slike ili samo deo teksta, vas web sajt nije prilagodljiv.

Paypal. Ako Vam je potreban neki drugi nacin placanja mozete me kontaktirati putem email-a: marija011r [majmun] gmail [tacka] com.

Vracanje novca zavisi od toga u kojoj fazi ste odustali.

Ako ne mozete da pribavite sav materijal za izradu web sajta ili internet prodavnice u roku od 12 dana od potpisivanja Ugovora, moj savet Vam je da ne uplacujete avans. Takodje, ako znate da necete moci da dostavite materijal u roku manjem od 60 dana, takodje Vam savetujem da ne uplacujete avans.

Ako ipak uplatite avans, a ne budete u mogucnosti da dostavite materijal za manje od 60 dana, novac ce Vam biti vracen, ali trosak slanja novca natrag placate Vi. Ako uplatite avans, a u roku manjem od 12 dana, zelite da odustanete, a niste dostavili sav materijal, novac ce Vam biti vracen, ali o Vasem trosku slanja natrag. Da bi Vam novac bio vracen, morate mi poslati pismeni zahtev tj. potvrditi Zahtev za Odustajanje od Izrade Web Sajta ili Internet Prodavnice.

Ako odustanete, nakon zapocete izrade web sajta ili internet prodavnice, sto znaci nakon uplate avansa i dostave celokupnog materijala, novac tj. uplaceni avans Vam nece biti vracen. Ovo se moze dogoditi kod prekoracenja roka za potvrdjivanje Idejnog Resenja, Zahteva za Korekcije i Konacne Verzije.

Ne. Bez obzira u kojoj fazi ste odustali, necete dobiti fajlove web sajta ili internet prodavnice.

Izdvojeni Clanci sa Bloga

quilidreta-nu-html-checker-02

Zasto ne treba da korisitite page builder-e?

Saznajte zasto nije dobro da za izradu web sajta ili internet prodavnice koristite page builder-e tkz. vizuelne editore.

Zasto ne?

cut-the-background-from-an-image-in-gimp-xcf-30

How to cut the background from an image in Gimp?

Cut the background from an image using GIMP. Add a transparent background to it.

Cut background in gimp

seo-checker-01

Jeftin web sajt nije dobar

Otkrijte, da li jeftin web sajt nije dobar? Ili, da li je skup web sajt dobar? Analiziram dve internet prodavnice.

Jeftino ili skupo?

Fort Pierce PD MRAP

Image by Police Magazine via Police Magazine.
This image is neither created nor endorsed by Police Magazine in any way. Police Magazine do not endorse me and/or my use of the work in any way.

fort-pierce-pd-mrap