marija-rikic-logo

Izrada HTML5 i Wordpress Web Sajta i Internet Prodavnice

Opis teme HTML5 web sajta. Predlog za Wordpress web sajtove. Uslovi za SEO optimizaciju internet prodavnice.

Izrada HTML i Wordpress Web Sajta

izrada-html-web-sajta

Izrada HTML Web Sajta

HTML5 web sajt je statican web sajt. Moze biti "responsive" - istovremeno se prikazuje na mobilnom telefonu, tabletu i desktop racunaru. HTML5 prednosti su:

  • Jeftinija izrada
  • Informacioni web sajt
HTML5 mana je:
  • Nema mogucnost samostalnog azuriranja.

Opis teme HTML5 web sajta

policijska-stanica-rakovica-html5

Mozete biti jedna Tema, kao na primer, Policijska Stanica Rakovica, koja ce kada se promeni raspored elemenata, izgledati drugacije. I postace nova Tema. Kada se promeni sadrzaj web sajta to se naziva personalizacija web sajta.

Na naslovnoj strani, u gornjem levom uglu ima logo. Navigacioni meni je padajaci, sto znaci da ima podstranice. Ispod se nalazi foto slajder pune sirine. Na 2/3 stranice je slika sa porukom dobrodoslice, a na 1/3 su najnovije vesti. Nakon toga ide promo youtube video sa informacijama o tom videu i dugme gde mozete dobiti vise info. Dalje imate info deo u cetiri kolone sa slikama, tekstom i dugmicima koji vode do posebnih stranica. U podnozju imate 3 kolone. U prvoj koloni imate brze linkove tj. glavne linkove na ovom web sajtu. U drugoj koloni imate izdvojenu fotografiju. U trecoj koloni su kontakt podaci. Na kraju su autorka prava i podaci o tome koje napravio web sajt.

Primera radi, ispod foto slajdera mogu biti najnovije vesti u tri kolone sa slikama. Ispod toga u dve kolone moze biti slika vaseg tima i sazetak o Vasoj firmi. Nakon toga mogu biti vase usluge u tri kolone. A zatim mozete staviti vase sponzore ili prijatelje web sajta u cetiri kolone sa njihovim slikama tj. logoima. U podnozju mogu biti cetiri kolone sa brzim linkovima, zadnjim vestima sa drustvenih mreza, sa izdvojenom fotografijom ili ne, i sa kontakt podacima vase firme.

Zavisno od vasih potreba, a na osnovu sadrzaja i "medija materijala" pravim temu - web sajt samo za Vas.

CENE HTML5 WEB SAJTA

izrada-wordpress-web-sajta

Izrada Wordpress Web Sajta

Wordpress web sajt je dinamican web sajt. Moze biti "responsive". Wordpress je CMS, sto znaci da sami mozete uredjivati sadrzaj vaseg web sajta. Wordpress prednosti su:

  • CMS - sistem za upravljanje sadrzajem
  • Pristupacna cena
Wordpress mana je:
  • Spora brzina web sajta usled koriscenja vizuelnih editor-a i mnogo dodataka (en. plugins).

Predlog za Wordpress web sajtove

willingboro-township-police-department-wordpress

Na isti nacin kao kod HTML5 web sajta, od jedne Teme, kao na primer, Willingboro Township Policijska Stanica, imace drugaciji izgled kada se promeni raspored elemenata.

Wordpress web sajt takodje moze biti informacioni. Moja preporuka je da ako nemate potrebu za cestim menjanjem sadrzaja izaberete HTML5 web sajt. Ako ce se vasi kontakt podaci ili podaci o timu menjati s vremena na vreme, nema potrebe da imate Wordpress web sajt. Osoba koja Vam je napravila web sajt promenice ove podatke jednom ili dva puta u toku godine, a mozda ni toliko. Tako da su vam dodatni troskovi nakon izrade web sajta, veoma mali. Takodje, vas HTML5 web sajt ce se brze otvarati kako na desktop racunarima tako i na mobilnim telefonima. Pozitivna strana ovog web sajta je to sto nemate cesta azuriranja teme, dodataka i same platforme, kao kod Wordpress web sajta. Tako da, ako nemate cestih promena sadrzaja ili dodavanja novog sadrzaja, "backup" (rezervne kopije web sajta) mozete praviti manje nego kod Wordpress web sajta. I jos, zavisno koju web hosting firmu odaberete da "parkirate" vas web sajt, mozete imati mnogo manje troskove u odnosu na Wordpress web sajt. Zato sto Wordpress web sajtovi zahtevaju server koji podrzava baze podataka (MySQL) i PHP (programski jezik sa kojim je Wordpress platforma napravljena).

Pored ovih stvari, nakon izrade Wordpress web sajta, morate brinuti i o kompatibilnosti izmedju dodataka. A sta ovo znaci? Moze se desiti da nova verzija jednog dodatka se neslaze sa verzijom drugog dodatka; sto moze dovesti do prekida rada odredjenog dela web sajta.

Jeste da sa upotrebom dodataka dobijate vecu funkcionalnost ali to donosi rizik. Ako natrpate vas web sajt raznim dodacima, brzina otvaranja ce biti ugrozena. Kao sto sam vec rekla na stranici O Meni - Na koje nacine pravim web sajtove?, trudim se da koristim sto manje dodataka tj. da koristim samo one neophodne za funkcionisanje Wordpress web sajta. Sve drugo radim rucno tj. kroz kôd. Iako nemate potrebu za cestim promenama sadrzaja, u obavezi ste da azurirate temu, platformu i dodatke kad god se pojave nove verzije. Sto znaci da cesce morate angazovati osobu koja Vam je napravila web sajt da to uradi za Vas, a to znaci vece troskove. Mozete i sami to uraditi, ali to ce vam retko ko, ako i iko, pokazati kako se radi. Tako da, ako napravite neku gresku, koja ce pokvariti izgled vaseg web sajta, napravice ce vam jos veci trosak, jer ne samo sto morate da kontaktirate kreatora web sajta, vec to morate uciniti veoma brzo. A da li cete bas tog trenutka imati novca za ispravku greske?

CENE WORDPRESS WEB SAJTA

izrada-woocommerce-internet-prodavnice

Izrada Internet (Online) Prodavnice

Woocommerce je platforma izgradjena na Wordpress-u sto znaci da je CMS. Moze biti "responsive". Woocommerce prednosti su:

  • Wordpress integracija sadrzaja
  • Pogodno za mala i srednja preduzeca
Woocommerce mana je:
  • Spora brzina internet prodavnice usled koriscenja "page builder-a" i mnogo dodataka.

Uslovi za SEO optimizaciju internet prodavnice

Koliko para toliko muzike. Da li misite da cete ako za izradu internet prodavnice date oko 800 evra, ili vise, dobiti lep, funkionalan i optimizovan za pretrazivace web sajt?

Sta ja o tome mislim mozete procitati na blogu u clanku Jeftin web sajt nije dobar. Takodje, procitajte i zasto vasa internet prodavnica ne treba da bude napravljena uz pomoc vizuelnog editora, u clanku Zasto ne treba da korisitite page builder-e?

Posto SEO ima kljucnu ulogu u izradi bilo kod web sajta, pa i internet prodavnice, postaje veliki izazov optimizovati je za pretrazivace. Ti izazovi nisu direktna greska kreatora web sajta, vec indirektna. A kako? Woocommerce je dodatak za Wordpress platformu. Znaci vasa internet prodavnica ne moze da radi bez Wordpress-a. Woocommerce je napravljen kao celina sama za sebe. Sta to znaci? To znaci da, na stranici pojedinacnog proizvoda, naslov web stranice je ime proizvoda koji nosi oznaku h1. H1 je oznaka naslova za element web stranice najviseg reda. Wordpress je takodje napravljen kao celina sama za sebe. Sto znaci da naslov jedne web stranice, recimo pocetne, takodje ima oznaku h1. Problem nastaje kada na toj pocetnoj stranici se nadju dve h1 oznake. Pravilo strukturiranja podataka nalaze da na jednoj web stranici ima samo je h1. Tada kreator internet prodavnice mora, rucno - kroz kôd, da promeni redosled oznaka naslova.

Ako je vasa internet prodavnica napravljena uz pomoc vizuelnog editora (en. page builder) kreator web sajta nema pristup kôdu. Tako da ova promena redosleda oznaka naslova ne moze da se izvrsi. A ovo znaci da je Vama potrebna izrada nove internet prodavnice (bez upotrebe vizuelnog editora).

Napomena: Ja trenutno nemam u ponudi izradu internet prodavnice sa SEO optimizacijom. Zato je cena izrade internet prodavnice niza.

CENE INTERNET PRODAVNICE

Police Brigade of Serbia

police-brigade-of-serbia